Til toppen |
|
Mad over bål
|
|
|
Her har jeg samlet alle de
opskrifter på mad og drikke jeg kender.
Her er også opskrifter på
mad, som er lavet af ting fra naturens eget spisekammer.
Skulle du ligge inde med en
ide, eller en opskrift som kunne supplere listen, er du
velkommen til at sende den til mig. Send gerne billeder med.
|
|
|
|
SNOBRØD |
|
Snobrødsdej
(den vi plejer at bruge)
Til 8
personer skal bruges: 1200 g mel, 8 tsk. Bagepulver, 4 tsk. salt, 4
tsk. Sukker, 200 g margarine og 8 dl kold mælk. Bland det tørre
sammen, smulder margarine i, saml dejen med mælken og ælt til det
er glat. Deles i boller.
Snobrødsdejen
kan laves umiddelbart før den skal bruges, da den bygger på
bagepulver og ikke gær, men kan også laves lang tid før.
|
|
Snobrød
250 g. mel, 1/2 tsk. salt, 1/2 tsk. bagepulver, 1 tsk. margarine
og 1 1/2 dl. mælk. Bland det tørre og spæd med mælk lidt
efter lidt. Dejen skal være sej. Bages ved at rulle en pølse
af lidt dej, sno det rundt om en pind. Når
brødet slipper pinden efter ca. 15 - 20 min. er det færdig.
Kan fyldes med syltetøj.
|
|
Oste-snobrød
Bland
100 gram revet ost i snobrødsdejen, og bag den med.
|
|
Krydder-snobrød
Kom
krydderurter ned i snobrødsdejen, f.eks. skovsyre, oregano, timian,
hvidløg, kommen.
|
|
Ghitas
æblebrød
Prøv
Ghitas æble brød. Dette er æblebåde sat på snobrødspinden og
omviklet med dej. ( dejen må ikke dække æblerne helt) Når brødet
er færdigt pensles med smør og drysses med kanelsukker, glaseres
og spises til en kop varm kaffe under åben aftenhimmel...
|
|
Snobrød
med æbler
I 2005
kom Bjarne fra Kinakids.dk på lidt af en nyhed, æblebåde på
pinden og omviklet med dej ligesom om det var en pølse, derefter
penslet med smør og drysset med kanelsukker. Efter en tur over bålet
er brødet glaseret, dette nydes med et glas gløgg en forårsdag i
marts.
|
|
Glaseret
snobrød
Prøv
at afslutte med at lave et snobrød, som når det er færdigt,
pensles med smør og drysses med kanelsukker. Dette skal så varmes
op over gløderne indtil brødet er glaseret
|
|
Snobrød m. ost og skinke
Sæt 1 eller 2 ostehaps langs med pinden og vikkel skinke omkring.
Tilsidst afsluttes med snobrødsdej, gerne i så tyndt et lag som
muligt. |
|
Brune snobrød
Man kan også tilsætte kakao i dejen, så man får brune brød med
dejlig smag. |
|
Grillspyd
indbagt
Start
med at lave et "grillspyd" på en snobrødspind med hvad
du nu engang har. Det kan være cocktailpølser, bacon, oksemørbrad,
rød / grøn peber, champignon, ja kort sagt, lige hvad du har ved hånden.
Når dette er færdig grillet, duppes det tørt, og der lægges et
lag snobrødsdej omkring. Når dette er færdig bagt kan man evt.
pensle med tomatsovs, og drysse med pizzakrydderi, og bage dette tørt.
Derefter er det bare at lade brødet køle lidt af, og du har et
herligt måltid.
Dette
er også en herlig ide', hvis man skal lave mad sammen med mange børn,
de elsker det, og der er jo nok, noget de kan lide...
|
|
MAD MED PØLSER
|
|
|
|
|
Pølse
i svøb
Tag en
pølse og vikl en strimmel bacon om. når den er færdig kan den
evt. pakkes ind i snobrødsdej og bages færdig
|
Pølse i slåbrok
Snit en røget pølse på langs. En strimmel ost
puttes i snittet. Vikl en tynd skive bacon udenom
og pak i dobbelt folie og rist i gløderne.
|
Fyldt pølse
Frankfurter, løg, ost, gulerødder, rester af kartofler
osv. Fin hak alt som skal fyldes i. bland det sammen. Snit pølsen
på langs, og læg fyldet i sprækken. Pak det i folie med en
klat smør og steg i gløderne ca. 10
min.
|
|
|
|
|
|
|
MAD MED FISK
|
|
|
|
Fisk på spyd
Rens fisken godt, men lad hovedet sidde på. Bind fisken fast til
en pind som stikkes lodret ned i gløderne med hovedet nedad.
Det hele passer sig selv. Når hovedet er forkullet
er fisken færdig til servering. Abbore er specielt egnede.
|
|
Fisk i folie
Passer bedst til fed fisk, feks. makrel. rens fisken, vask og
smør, smør på ydersiden, drysses med
salt og peber. Pak i dobbelt folie og lægges i en grotte under gløderne.
Færdig efter ca. 1/2 time.
|
|
Fisk stegt i papir
Rens fisken og gnid den ind med salt. Put gerne lidt grønt
eller en klat med smør i bugen. Pak ind i et lag
gennemvædet avispapir. Avislaget pakkes så tæt om fisken som
muligt og enderne foldes ind. Pakken graves ned i gløderne eller
laves på en rist. Færdig
efter ca. 15. min.
|
|
Grillstegt fisk
Rens en fisk og læg den på en rist som du laver af friske birkegrene.
Gnid fisken med lidt salt og margarine, steg over gløder.
|
|
MAD MED ÆG
|
Spejlæg på sten
Vask en flad sten (evt. et låg eller en spade) av passende størrelse.
Læg den i et tykt lag gløder, og lad den blive gennemvarm, tag
stenen ud af varmen. Smør med margarine før du slår ægget ud på
stenen.
Variation: du kan lægge en ring på stenen som du så slår ægget
ud i, det kan f.eks. være en skorpering fra en skive franskbrød,
en ring af bacon eller en stor løgring.
|
|
Kogt æg
æg kan koges i en udhulet citron, kartoffel, appelsin, løg eller tomat.
Skær toppen af og held ægget i. Låget sættes på og det hele
lægges i gløderne og dækkes
til med folie. Færdig på ca. 8 - 10 min.
|
|
æg og bacon
Læg to skiver bacon i midten af et stykke folie, læg en skorpering
af brød ovenpå. Slå et æg ud i skorperingen. ovenpå
lægges der igen to stykker bacon. Luk pakken og steg på
begge sider i ca. 15. min.
|
|
Æg i konvolut
Smør en konvolut med smør indvendig, slå hul i
ægget
og tøm indholdet ned i konvolutten. Lim konvolutten til rundt
om en pind og hold den over gløderne.
|
|
MAD MED MEL
|
|
|
|
Pandekager
Ca. 10 pandekager: 2 kopper hvedemel, 1/2 tsk. salt, 1 æg,
3 kopper mælk og 1 spiseske smør. Alt røres til en ikke for
tyk dej. Dejen bør stå en stund så den når at sætte sig. Bag
på godt smurt folie eller pande.
|
Tykke pande-kager
Du skal bruge:En kop surdej eller 25 g. gær, 3 æg, 3
kopper mel, 3 tsk. sukker, 3 tsk. salt, 3 kopper mælk, 1 pund
(pakke) svinefedt
Sådan gør du: Slå først æggene ud i en skål,
derefter kommer du mel, salt, sukker og surdej i. Det hele røres
grundigt sammen med en kop mælk. Derefter hælder du lidt mælk i
ad gangen, mens du rører. Dejen skal være lidt tykkere end til
almindelige pandekager. (8-talsprøven = du kan lige akkurat nå at
lave et 8-tal med grydeskeen i dejen.) Tag en
kopfuld af dejen fra og gem det (surdejen) til næste gang.
Sæt panden (gryden) på bålet og læg
et pund svinefedt på - vent ! Når fedtet syder om en træsplint (tændstik)
passer temperaturen. PAS PÅ det er meget varmt !!! Det skal være
meget varmt hele tiden. Sæt hurtigt 4-5 kager på med en grydeske.
Vend dem med det samme, eller når de er lysebrune. Brug f.eks. en
spids gaffel. Når de er færdige, tag dem af panden og læg dem på
noget fedtsugende. Spis dem lune med honning eller syltetøj.
Tip: Skil blomme og hvide - pisk
hviden stiv og vend det forsigtigt i dejen - mums.
|
|
Hyldeblomstpandekager:
Pluk et antal skærme = antal pandekager. Skyl dem og lad dem dryppe
af. Lav alm. (men gerne lidt "tyk") pandekagedej. Hold i
stilken - dyp skærmene i dejen og steg dem på begge sider på
panden - gerne i svinefedt. Læg dem på fedtsugende papir. Brug
stilken som håndtag, når de skal spises - helst lune.
Man kan selvfølgelig også først "ribbe" skærmene og
blande blomsterne i dejen, men det er sjovere med stilk på.
De smager selvfølgelig bedst, hvis de bliver lavet på en pande
over et bål eller brug grillen og lav hyldeblomstpandekager som
dessert. Dét er sommerhygge !
|
|
|
|
|
|
MAD MED BRØD
|
|
|
|
Ostebrød
med tomat
Læg nogle tomatskiver på et stykke brød med ost og rist det
hele over gløderne. Når osten begynder at smelte er det
færdigt.
|
|
Appelsin guf
2 tykke skiver Flutes, 1/2 appelsin og sukker. Appelsinen skrælles,
bådene lægges på et stykke flutes. Drysses med sukker
og der lægges en skive flutes øverst. Rist til Fluetesen er gyllen, på
gaffelgren eller folie.
|
|
Askebrød
2 tykke skiver flutes, 1 skive skinke og 1 tyk skive ost. Lav en
sandwich. Ristes på gaffelgren eller folie til
osten smelter.
|
|
Bananriddere
Du skal bruge: 1 banan, 2 skiver flute, smør, sukker og kanel.
Smør fluteskiverne på den ene side. Strø sukker
og kanel på og klem skiverne sammen om bananen med smørsiderne
ud. Pak ind
i folie og steg i gløderne.
|
|
MAD MED FRUGT
|
|
Stegte æbler
1 stort æble pr person, brun farin og rosiner. Vask æblerne godt
og tag kernehusene ud. Fyld med brun farin og rosiner. Smør
æblet med smør og pak det ind i folie. Sættes gløderne ca.
15 min.
|
|
|
Spejder split
Skær et snit på den buede side av bananen, fyld med
små stykker kogechokolade. Pak bananen i folie og steg i ca.
5 min i gløderne.
|
|
Bananer
i folie
Tag en
banan, lav et snit fra den ene ende til den anden. Åben den en
lille smule, kom pålægschokolade og brun farin i revnen, saml
bananen igen og pak den i folie, lægges i gløderne i 5 min.
|
|
Filippinske bananer
1 banan, smør, lidt grapejuice, sukker og kokosmasse. Bananen
skrælles, deles på langs og lægges i folie. Held lidt sukker
og juice over. Luk folien godt og læg pakken i gløderne. Pynt
med kokosmasse.
|
|
SMÅT MEN GODT
|
|
Kowaya knækbrød
3 dele havregryn, 2 dele sukker og 1 del smeltet smør. Alt
blandes godt og pakkes i en tykkelse af ca. 1 1/2 cm i folie
som bages i gløderne i ca. 10 min.
|
|
Fuglefrø
En del guldkorn, 2 dele chokoladestykker, 2 1/2 deler usaltede peanuts
og 1/2 del rosiner. Alt blandes i en plastpose.
|
|
Oste roulader
Skær ost i små terninger, og rul dem ind
i en skive skinke. Sæt den på en gaffelgren og steg over gløderne.
|
|
Engelsk morgenmad
Rul en skive bacon rundt om en sveske. Fæstn rullen med tandstikker
som stikkes gennem. Pak i folie og steg i ca. 5 min.
|
|
Snaske kød
Bank et kødstykke helt fladt og fyld æblestykker, svesker, persille,
løg el. lignende på. drys med salt og peber. Rul sammen og pak i folie,
lægges i gløderne.
|
|
Rønnebærgrød
Kog ca. 4 dl bær med 1 1/2 dl. vand. To søde æbler kan
tilsættes. Smag til med sukker. Giv det et opkog og tilsæt 15 g.
kartoffelmel blandet med lidt vand. Giv det hele et opkog til. Server
afkølet.
|
Honningblokke
1 del rosiner, 1 del figen, 1 del tørret abrikos, 1 del
mandler
eller ristede peanuts, 1 tsk. citronsaft og honning til at binde
blandingen sammen. Mal rosiner, figen og abrikoser på en kværn, bland
hakkede mandler og citronsaft i. Tilsæt honningen så dejen
bliver sej. Form det til stænger som pakkes i folie og steges.
|
|
Skumfiduser
/ Marsmellows
Et
stort hit er også at lave skumfiduser over bål, her er det en
fordel at benytte en ikke alt for tyk pind. Skumfidusen sættes på
en pind og "bages" til den er lysebrun, mens den stadig er
varm klemmer man to mariekiks omkring skumfidusen som en sandwich og
trækker den af pinden, lader den køle lidt, og derefter er det
bare ned i løgnhalsen med den, børnene elsker det........
|
|
MIDDAGE
|
|
|
|
Grillspyd
indbagt
Start
med at lave et "grillspyd" på en snobrødspind med hvad
du nu engang har. Det kan være cocktailpølser, bacon, oksemørbrad,
rød / grøn peber, champignon, ja kort sagt, lige hvad du har ved hånden.
Når dette er færdig grillet, duppes det tørt, og der lægges et
lag snobrødsdej omkring. Når dette er færdig bagt kan man evt.
pensle med tomatsovs, og drysse med pizzakrydderi, og bage dette tørt.
Derefter er det bare at lade brødet køle lidt af, og du har et
herligt måltid.
Dette
er også en herlig ide', hvis man skal lave mad sammen med mange børn,
de elsker det, og der er jo nok, noget de kan lide...
|
Stuvede rødder
skræl ca. 1 liter rødder. Skær i små stykker
og kog sammen med 4 kartofler i små stykker. Mos kartoflerne og rødderne.
Lav hurtig sovs ved at smelte smør, rør hvedemel i,
tilsæt mælk og rør alle klumperne ud. Rør mosen ud i
sovsen og smag til med salt og peber.
|
|
Bagte rødder
Kog rødderne halvvarme og held vandet ud. Skyl i koldt vand,
rul rødderne i rasp. Smør en pande og læg
rødderne tæt. Nogle smørklatter over rødderne
er en fordel, så bliver de ikke så tørre. Steg
til de er pænt brune, helst i ovn.
|
|
mælkebøtte godt
Grav nogle mælkebøtte rødder op og skrab dem med en kniv. Kog
i 15 min. og held vandet fra. Svits strimlet porre i lidt smør,
lad rødderne svitse med. Det skal koge under låg til
porrerne bliver møre. Læg osteskiver på og læg låg over så osten
smelter. Serveres direkte fra gryden.
|
|
BRØD
|
|
|
|
Agern brød
2 1/2 dl agern, 5 dl sur mælk, 1 spsk. olie, 1 spsk. sirup,
50 gram gær og 8 dl rugmel/ hvedemel. Pluk agern når
de er helt udvoksede og grønne, men før de bliver brune.
fjern stilk og "hat". Kog agernene i
5 min. Skyl i koldt vand og tag skallen af (skræl fra toppen
med en lille skarp kniv). Indenfor skallen er nøden delt
i to halvdele omsluttet af en tynd hinde. Fjern hinden og kog derefter
nødderne til de er helt møre ( ca. 1/2 time). Vandet bør
skiftes et par gange, så forsvinder den bitre smag. Hak
nødderne med en kniv og mos det til mel. Rist melet ved at
lægge det i en gryde og sæt den på en varm plade. Rør
heile tiden og rist til melet er mørk i farven. Afkøl.
Dej: Gær opløses i den lunkne mælk, tilsæt salt og sirup. Rør
rundt og tilsæt så agernmel
og 8 dl. rugmel/-hvedemel til en smidig dej. Dejen skal hæve i 1/2
time, form brødet og lad det hæve i endnu 1/2 time. Bages
ved 200 grader i
ca. 3/4 time. Pensel med vand og pak brødet ind i et håndklæde så
skorpen ikke bliver for hård.
|
|
Fynske
speltfladbrød.
5
dl fint speltmel, 1 æg, 1 dl vand, 1 spsk. olivenolie, lidt havsalt,
Krydderurter til drys evt. timian, oregano, merian.
Rør alle ingredienser sammen til en ensartet dej. Lad dejen hvile i
mindst ½ time. Del dejen i små stykker på størrelse med en nød.
Tryk dejen tyndt ud i hænderne eller mellem to stykker plastik
eller film. Dejen skal gøres meget tynd. Bag fladbrødene på begge
sider på en tør pande, når brødene bobler op, er det på tide at
vende dem. Vend dem flere gange. Bages ca. 4 minutter.
Drys med krydderurter efter smag.
|
|
|
|
DRIKKE
|
|
|
|
Nåle te
De unge skud på fyr og gran indeholder C-vitaminer og har
været brugt mod skørbug i flere hundrede år.
Nåle-te laves af friske nåle som stødes i morter, held
kogende vand over og lad det trække nogle minutter. Enebærbusknåle
er
også fine at lave te af.
|
|
Gode teblandinger
Morgen te: Knuste hyben og knuste enebær gir en herlig morgenblanding og
billige C-vitaminer. Honning smager godt til.
|
|
Skov te: Bladene fra tyttebær, blåbær, hindbær,
lyngblomster, og enebær. Hvis teen laves
om sommeren, kan du bruge friske bær.
Hyldeblomstthe:
Pluk en masse skærme. Skyl dem. "Rib" blomsterne af -
brug evt. en gaffel. Spred dem ud på et stykke bagepapir. læg
papiret på en gennemvarm flad sten og lad blomsterne tørre, du kan
også lade dem tørre i en stenovn. Når blomsterne er tørre er de
klar til brug. Kan også bruges friske ! Er godt ved sommerforkølelse,
da det virker sveddrivende. Kan også bruges til et lindrende og
rensende "dampbad".
|
|
Eng blanding: Birkeblad, kløverblad, gederams,
markjordbær og kamille.
|
|
Kaffeerstatning
Dette laver du af rødderne fra gederams, kvikgræs eller
mælkebøtte. Skær rødderne i små stykker, tør
dem over
varme - brænd dem. Med brænding menes at varme dem så meget at
de begynder at forkulle. Knus
rødderne og kog kaffe på sædvanlig måde.
|
|
MAD MED KØD
|
|
Foliemiks / Arabiske nætter
Kartofler, gulerødder og kød skæres i småstykker
og lægges i en smurt dobbelt firkant af folie. Hæld lidt
vand over,
og tilsæt krydderi efter behag. Læg et tætsluttende folielåg
på og dampkog indholdet. Når den sidste rest af vand
er væk, læg nogle skiver smør mellem det øvrige. Færdig
efter ca. 10 - 15. min. i gløderne.
|
|
Pyt i pande - uden pande
Fars, løg, et par kartofler og et æg. Fin hak løget
og skær kartoflerne i små terninger. Smør folien
med margarine. Pak i flade portionspakker med folie og steg
det i gløderne. Server med spejlæg over.
|
|
Stegning af kød
på sten
Tag to store flade sten og rengør dem. Læg den ene ovenpå
den anden med nogen små sten mellem så der bliver et lille
mellemrum. Fyr op omkring dem. Skær kød i finger tykke skiver på
tværs af muskelfibrene. Bank bøfferne let, Salt, løg og pepper efter behag. Når
stenene er varme, fjern gløderne og læg bøfferne mellem
stenene. Stegetid ca. 10 - 15 min.
|
|
Kød kager i løg
Skær et stort løg over på midten og udhul det så der
kun er to ringe tilbage. I hulrummet lægger du fars. Løget smøres
med margarine og pakkes i folie. Steges
i ca. 15. min, alt efter størrelsen på løget.
|
|
Små
farsbrød på bål
Til farsen skal der bruges: 500 g hakket oksekød (6% fedt),
1 tsk groft salt, 3 spsk fintrevet zittauerløg, 1 lille knust fed
hvidløg, 1 æg (str. mellem)
1½ dl mælk, 5 spsk rasp derudover skal der bruges 150 g bacon i
tynde skiver.
Del
farsen i 6 portioner og klem hver portion fast om en pind, så
farsen har form som en tyk "pølse".
Sno baconskiverne omkring (sørg for det sidder godt fast). Steg
farsbrødene over bålets gløder ca. 10 min., til farsen er
gennemstegt og baconen gylden. Drej pindene langsomt under
stegningen.
|
|
|
|