Til toppen 

Til toppen 

Til toppen 

Til toppen 

Til toppen 

Til toppen 

Til toppen 

Til toppen 

Til toppen 

 

Til toppen

 

 

Mad over bål

Her har jeg samlet alle de opskrifter på mad og drikke jeg kender.

Her er også opskrifter på mad, som er lavet af ting fra naturens eget spisekammer.

Skulle du ligge inde med en ide, eller en opskrift som kunne supplere listen, er du velkommen til at sende den til mig. Send gerne billeder med.

 

SNOBRØD

Snobrødsdej (den vi plejer at bruge)

Til 8 personer skal bruges: 1200 g mel, 8 tsk. Bagepulver, 4 tsk. salt, 4 tsk. Sukker, 200 g margarine og 8 dl kold mælk. Bland det tørre sammen, smulder margarine i, saml dejen med mælken og ælt til det er glat. Deles i boller.

Snobrødsdejen kan laves umiddelbart før den skal bruges, da den bygger på bagepulver og ikke gær, men kan også laves lang tid før.

 

Snobrød
250 g. mel, 1/2 tsk. salt, 1/2 tsk. bagepulver, 1 tsk. margarine og 1 1/2 dl. mælk. Bland det tørre og spæd med mælk lidt efter lidt. Dejen skal være sej. Bages ved at rulle en pølse af lidt dej, sno det rundt om en pind. Når brødet slipper pinden efter ca. 15 - 20 min. er det færdig. Kan fyldes med syltetøj.

Oste-snobrød

Bland 100 gram revet ost i snobrødsdejen, og bag den med.

 

 

Krydder-snobrød

Kom krydderurter ned i snobrødsdejen, f.eks. skovsyre, oregano, timian, hvidløg, kommen.

 

 

Ghitas æblebrød

Prøv Ghitas æble brød. Dette er æblebåde sat på snobrødspinden og omviklet med dej. ( dejen må ikke dække æblerne helt) Når brødet er færdigt pensles med smør og drysses med kanelsukker, glaseres og spises til en kop varm kaffe under åben aftenhimmel...

 

 

Snobrød med æbler

I 2005 kom Bjarne fra Kinakids.dk på lidt af en nyhed, æblebåde på pinden og omviklet med dej ligesom om det var en pølse, derefter penslet med smør og drysset med kanelsukker. Efter en tur over bålet er brødet glaseret, dette nydes med et glas gløgg en forårsdag i marts.

 

 

 

Glaseret snobrød

Prøv at afslutte med at lave et snobrød, som når det er færdigt, pensles med smør og drysses med kanelsukker. Dette skal så varmes op over gløderne indtil brødet er glaseret

 

 

 

 

Snobrød m. ost og skinke

Sæt 1 eller 2 ostehaps langs med pinden og vikkel skinke omkring. Tilsidst afsluttes med snobrødsdej, gerne i så tyndt et lag som muligt.

Brune snobrød
Man kan også tilsætte kakao i dejen, så man får brune brød med dejlig smag.

 

 

Grillspyd indbagt

Start med at lave et "grillspyd" på en snobrødspind med hvad du nu engang har. Det kan være cocktailpølser, bacon, oksemørbrad, rød / grøn peber, champignon, ja kort sagt, lige hvad du har ved hånden. Når dette er færdig grillet, duppes det tørt, og der lægges et lag snobrødsdej omkring. Når dette er færdig bagt kan man evt. pensle med tomatsovs, og drysse med pizzakrydderi, og bage dette tørt. Derefter er det bare at lade brødet køle lidt af, og du har et herligt måltid.

Dette er også en herlig ide', hvis man skal lave mad sammen med mange børn, de elsker det, og der er jo nok, noget de kan lide...

 

 

 
MAD MED PØLSER

Pølse i svøb

Tag en pølse og vikl en strimmel bacon om. når den er færdig kan den evt. pakkes ind i snobrødsdej og bages færdig

 

Pølse i slåbrok
Snit en røget pølse på langs. En strimmel ost puttes i snittet. Vikl en tynd skive bacon udenom og pak i dobbelt folie og rist i gløderne.
 

Fyldt pølse
Frankfurter, løg, ost, gulerødder, rester af kartofler osv. Fin hak alt som skal fyldes i. bland det sammen. Snit pølsen på langs, og læg fyldet i sprækken. Pak det i folie med en klat smør og steg i gløderne ca. 10 min.

 
   
   
MAD MED FISK
 

Fisk på spyd
Rens fisken godt, men lad hovedet sidde på. Bind fisken fast til en pind som stikkes lodret ned i gløderne med hovedet nedad. Det hele passer sig selv. Når hovedet er forkullet er fisken færdig til servering. Abbore er specielt egnede.

 

Fisk i folie
Passer bedst til fed fisk, feks. makrel. rens fisken, vask og smør,  smør på ydersiden, drysses med salt og peber. Pak i dobbelt folie og lægges i en grotte under gløderne. Færdig efter ca. 1/2 time.


Fisk stegt i papir
Rens fisken og gnid den ind med salt. Put gerne lidt grønt eller en klat med smør i bugen. Pak ind i et lag gennemvædet avispapir. Avislaget pakkes så tæt om fisken som muligt og enderne foldes ind. Pakken graves ned i gløderne eller laves på en rist. Færdig efter ca. 15. min.

 

Grillstegt fisk
Rens en fisk og læg den på en rist som du laver af friske birkegrene. Gnid fisken med lidt salt og margarine, steg over gløder.

 

 
MAD MED ÆG
 

Spejlæg på sten
Vask en flad sten (evt. et låg eller en spade) av passende størrelse. Læg den i et tykt lag gløder, og lad den blive gennemvarm, tag stenen ud af varmen. Smør med margarine før du slår ægget ud på stenen.
Variation: du kan lægge en ring på stenen som du så slår ægget ud i, det kan f.eks. være en skorpering fra en skive franskbrød, en ring af bacon eller en stor løgring.

 

Kogt æg
æg kan koges i en udhulet citron, kartoffel, appelsin, løg eller tomat. Skær toppen af og held ægget i. Låget sættes på og det hele lægges i gløderne og dækkes til med folie. Færdig på ca. 8 - 10 min.

 

æg og bacon
Læg to skiver bacon i midten af et stykke folie, læg en skorpering af brød ovenpå. Slå et æg ud i skorperingen. ovenpå lægges der igen to stykker bacon. Luk pakken og steg på begge sider i ca. 15. min.

 

Æg i konvolut
Smør en konvolut med smør indvendig, slå hul i ægget og tøm indholdet ned i konvolutten. Lim konvolutten til rundt om en pind og hold den over gløderne.

 

MAD MED MEL
 

 Pandekager
Ca. 10 pandekager: 2 kopper hvedemel, 1/2 tsk. salt, 1 æg, 3 kopper mælk og 1 spiseske smør. Alt røres til en ikke for tyk dej. Dejen bør stå en stund så den når at sætte sig. Bag på godt smurt folie eller pande.

 

 

Tykke pande-kager

Du skal bruge:En kop surdej eller 25 g. gær, 3 æg, 3 kopper mel, 3 tsk. sukker, 3 tsk. salt, 3 kopper mælk, 1 pund (pakke) svinefedt

Sådan gør du: Slå først æggene ud i en skål, derefter kommer du mel, salt, sukker og surdej i. Det hele røres grundigt sammen med en kop mælk. Derefter hælder du lidt mælk i ad gangen, mens du rører. Dejen skal være lidt tykkere end til almindelige pandekager. (8-talsprøven = du kan lige akkurat nå at lave et 8-tal med grydeskeen i dejen.) Tag en kopfuld af dejen fra og gem det (surdejen) til næste gang.

Sæt panden (gryden) på bålet og læg et pund svinefedt på - vent ! Når fedtet syder om en træsplint (tændstik) passer temperaturen. PAS PÅ det er meget varmt !!! Det skal være meget varmt hele tiden. Sæt hurtigt 4-5 kager på med en grydeske. Vend dem med det samme, eller når de er lysebrune. Brug f.eks. en spids gaffel. Når de er færdige, tag dem af panden og læg dem på noget fedtsugende. Spis dem lune med honning eller syltetøj.

Tip: Skil blomme og hvide - pisk hviden stiv og vend det forsigtigt i dejen - mums.

 

 

Hyldeblomstpandekager:

Pluk et antal skærme = antal pandekager. Skyl dem og lad dem dryppe af. Lav alm. (men gerne lidt "tyk") pandekagedej. Hold i stilken - dyp skærmene i dejen og steg dem på begge sider på panden - gerne i svinefedt. Læg dem på fedtsugende papir. Brug stilken som håndtag, når de skal spises - helst lune.
Man kan selvfølgelig også først "ribbe" skærmene og blande blomsterne i dejen, men det er sjovere med stilk på.
De smager selvfølgelig bedst, hvis de bliver lavet på en pande over et bål eller brug grillen og lav hyldeblomstpandekager som dessert. Dét er sommerhygge !

 
 
MAD MED BRØD
 

Ostebrød med tomat
Læg nogle tomatskiver på et stykke brød med ost og rist det hele over gløderne. Når osten begynder at smelte er det færdigt.

 

Appelsin guf
2 tykke skiver Flutes, 1/2 appelsin og sukker. Appelsinen skrælles, bådene lægges på et stykke flutes. Drysses med sukker og der lægges en skive flutes øverst. Rist til Fluetesen er gyllen, på gaffelgren eller folie.

 

Askebrød
2 tykke skiver flutes, 1 skive skinke og 1 tyk skive ost. Lav en sandwich. Ristes på gaffelgren eller folie til osten smelter.

 

Bananriddere
Du skal bruge: 1 banan, 2 skiver flute, smør, sukker og kanel. Smør fluteskiverne på den ene side. Strø sukker og kanel på og klem skiverne sammen om bananen med smørsiderne ud. Pak ind i folie og steg i gløderne.

 

MAD MED FRUGT
Stegte æbler
1 stort æble pr person, brun farin og rosiner. Vask æblerne godt og tag kernehusene ud. Fyld med brun farin og rosiner. Smør æblet med smør og pak det ind i folie. Sættes gløderne ca. 15 min.

 

 

 

Spejder split
Skær et snit på den buede side av bananen, fyld med små stykker kogechokolade. Pak bananen i folie og steg i ca. 5 min i gløderne.

 

Bananer i folie

Tag en banan, lav et snit fra den ene ende til den anden. Åben den en lille smule, kom pålægschokolade og brun farin i revnen, saml bananen igen og pak den i folie, lægges i gløderne i 5 min.

 

Filippinske bananer
1 banan, smør, lidt grapejuice, sukker og kokosmasse. Bananen skrælles, deles på langs og lægges i folie. Held lidt sukker og juice over. Luk folien godt og læg pakken i gløderne. Pynt med kokosmasse.


SMÅT MEN GODT
Kowaya knækbrød
3 dele havregryn, 2 dele sukker og 1 del smeltet smør. Alt blandes godt og pakkes i en tykkelse af ca. 1 1/2 cm i folie som bages i gløderne i ca. 10 min.

 

 
Fuglefrø
En del guldkorn, 2 dele chokoladestykker, 2 1/2 deler usaltede peanuts og 1/2 del rosiner. Alt blandes i en plastpose.

 

Oste roulader
Skær ost i små terninger, og rul dem ind i en skive skinke. Sæt den på en gaffelgren og steg over gløderne.

 

Engelsk morgenmad
Rul en skive bacon rundt om en sveske. Fæstn rullen med tandstikker som stikkes gennem. Pak i folie og steg i ca. 5 min.

 

Snaske kød
Bank et kødstykke helt fladt og fyld æblestykker, svesker, persille, løg el. lignende på. drys med salt og peber. Rul sammen og pak i folie, lægges i gløderne.


Rønnebærgrød
Kog ca. 4 dl bær med 1 1/2 dl. vand. To søde æbler kan tilsættes. Smag til med sukker. Giv det et opkog og tilsæt 15 g. kartoffelmel blandet med lidt vand. Giv det hele et opkog til. Server afkølet.

 

Honningblokke
1 del rosiner, 1 del figen, 1 del tørret abrikos, 1 del mandler eller ristede peanuts, 1 tsk. citronsaft og honning til at binde blandingen sammen. Mal rosiner, figen og abrikoser på en kværn, bland hakkede mandler og citronsaft i. Tilsæt honningen så dejen bliver sej. Form det til stænger som pakkes i folie og steges.

 

Skumfiduser / Marsmellows

Et stort hit er også at lave skumfiduser over bål, her er det en fordel at benytte en ikke alt for tyk pind. Skumfidusen sættes på en pind og "bages" til den er lysebrun, mens den stadig er varm klemmer man to mariekiks omkring skumfidusen som en sandwich og trækker den af pinden, lader den køle lidt, og derefter er det bare ned i løgnhalsen med den, børnene elsker det........

 

MIDDAGE

Grillspyd indbagt

Start med at lave et "grillspyd" på en snobrødspind med hvad du nu engang har. Det kan være cocktailpølser, bacon, oksemørbrad, rød / grøn peber, champignon, ja kort sagt, lige hvad du har ved hånden. Når dette er færdig grillet, duppes det tørt, og der lægges et lag snobrødsdej omkring. Når dette er færdig bagt kan man evt. pensle med tomatsovs, og drysse med pizzakrydderi, og bage dette tørt. Derefter er det bare at lade brødet køle lidt af, og du har et herligt måltid.

Dette er også en herlig ide', hvis man skal lave mad sammen med mange børn, de elsker det, og der er jo nok, noget de kan lide...

 

 

Stuvede rødder
skræl ca. 1 liter rødder. Skær i små stykker og kog sammen med 4 kartofler i små stykker. Mos kartoflerne og rødderne. Lav hurtig sovs ved at smelte smør, rør hvedemel i, tilsæt mælk og rør alle klumperne ud. Rør mosen ud i sovsen og smag til med salt og peber.

 

Bagte rødder
Kog rødderne halvvarme og held vandet ud. Skyl i koldt vand, rul rødderne i rasp. Smør en pande og læg rødderne tæt. Nogle smørklatter over rødderne er en fordel, så bliver de ikke så tørre. Steg til de er pænt brune, helst i ovn.

 

mælkebøtte godt
Grav nogle mælkebøtte rødder op og skrab dem med en kniv. Kog i 15 min. og held vandet fra. Svits strimlet porre i lidt smør, lad rødderne svitse med. Det skal koge under låg til porrerne bliver møre. Læg osteskiver på og læg låg over så osten smelter. Serveres direkte fra gryden.

 

BRØD

 

Agern brød
2 1/2 dl agern, 5 dl sur mælk, 1 spsk. olie, 1 spsk. sirup, 50 gram gær og 8 dl rugmel/ hvedemel. Pluk agern når de er helt udvoksede og grønne, men før de bliver brune. fjern stilk og "hat". Kog agernene i 5 min. Skyl i koldt vand og tag skallen af (skræl fra toppen med en lille skarp kniv). Indenfor skallen er nøden delt i to halvdele omsluttet af en tynd hinde. Fjern hinden og kog derefter nødderne til de er helt møre ( ca. 1/2 time). Vandet bør skiftes et par gange, så forsvinder den bitre smag. Hak nødderne med en kniv og mos det til mel. Rist melet ved at lægge det i en gryde og sæt den på en varm plade. Rør heile tiden og rist til melet er mørk i farven. Afkøl. 

Dej: Gær opløses i den lunkne mælk, tilsæt salt og sirup. Rør rundt og tilsæt så agernmel og 8 dl. rugmel/-hvedemel til en smidig dej. Dejen skal hæve i 1/2 time, form brødet og lad det hæve i endnu 1/2 time. Bages ved 200 grader i ca. 3/4 time. Pensel med vand og pak brødet ind i et håndklæde så skorpen ikke bliver for hård.

 

Fynske speltfladbrød.

5 dl fint speltmel, 1 æg, 1 dl vand, 1 spsk. olivenolie, lidt havsalt, 
Krydderurter til drys evt. timian, oregano, merian.
Rør alle ingredienser sammen til en ensartet dej. Lad dejen hvile i mindst ½ time. Del dejen i små stykker på størrelse med en nød. 
Tryk dejen tyndt ud i hænderne eller mellem to stykker plastik eller film. Dejen skal gøres meget tynd. Bag fladbrødene på begge sider på en tør pande, når brødene bobler op, er det på tide at vende dem. Vend dem flere gange. Bages ca. 4 minutter. 
Drys med krydderurter efter smag.

 

DRIKKE
 

Nåle te
De unge skud på fyr og gran indeholder C-vitaminer og har været  brugt mod skørbug i flere hundrede år. Nåle-te laves af friske nåle som stødes i morter, held kogende vand over og lad det trække nogle minutter. Enebærbusknåle er også fine at lave te af.

 

Gode teblandinger
Morgen te: Knuste hyben og knuste enebær gir en herlig morgenblanding og billige C-vitaminer. Honning smager godt til.

 

Skov te: Bladene fra tyttebær, blåbær, hindbær, lyngblomster,  og enebær. Hvis teen laves om sommeren, kan du bruge friske bær.

 

Hyldeblomstthe: Pluk en masse skærme. Skyl dem. "Rib" blomsterne af - brug evt. en gaffel. Spred dem ud på et stykke bagepapir. læg papiret på en gennemvarm flad sten og lad blomsterne tørre, du kan også lade dem tørre i en stenovn. Når blomsterne er tørre er de klar til brug. Kan også bruges friske ! Er godt ved sommerforkølelse, da det virker sveddrivende. Kan også bruges til et lindrende og rensende "dampbad".

 

Eng blanding: Birkeblad, kløverblad, gederams, markjordbær og kamille.

 

Kaffeerstatning
Dette laver du af rødderne fra gederams, kvikgræs eller mælkebøtte. Skær rødderne i små stykker, tør dem over varme - brænd dem. Med brænding menes at varme dem så meget at de begynder at forkulle. Knus rødderne og kog kaffe på sædvanlig måde.

 

 

MAD MED KØD  
Foliemiks / Arabiske nætter
Kartofler, gulerødder og kød skæres i småstykker og lægges i en  smurt dobbelt firkant af folie. Hæld lidt vand over, og tilsæt krydderi efter behag. Læg et tætsluttende folielåg på og dampkog indholdet. Når den sidste rest af vand er væk, læg nogle skiver smør mellem det øvrige. Færdig efter ca. 10 - 15. min. i gløderne.

 

 
Pyt i pande - uden pande
Fars, løg, et par kartofler og et æg. Fin hak løget og skær kartoflerne i små terninger. Smør folien med margarine. Pak i flade portionspakker med folie og steg det i gløderne. Server med spejlæg over.

 

 
Stegning af kød på sten
Tag to store flade sten og rengør dem. Læg den ene ovenpå den anden med nogen små sten mellem så der bliver et lille mellemrum. Fyr op omkring dem. Skær kød i finger tykke skiver på tværs af muskelfibrene. Bank bøfferne let, Salt, løg og pepper efter behag. Når stenene er varme, fjern gløderne og læg bøfferne mellem stenene. Stegetid ca. 10 - 15 min.

 

 
Kød kager i løg
Skær et stort løg over på midten og udhul det så der kun er to ringe tilbage. I hulrummet lægger du fars. Løget smøres med margarine og pakkes i folie. Steges i ca. 15. min, alt efter størrelsen på løget.

 

 

Små farsbrød på bål
Til farsen skal der bruges: 500 g hakket oksekød (6% fedt), 1 tsk groft salt, 3 spsk fintrevet zittauerløg, 1 lille knust fed hvidløg, 1 æg (str. mellem)
1½ dl mælk, 5 spsk rasp derudover skal der bruges 150 g bacon i tynde skiver.

Del farsen i 6 portioner og klem hver portion fast om en pind, så farsen har form som en tyk "pølse".
Sno baconskiverne omkring (sørg for det sidder godt fast). Steg farsbrødene over bålets gløder ca. 10 min., til farsen er gennemstegt og baconen gylden. Drej pindene langsomt under stegningen.

 
 

Opskrifterne på denne side er et udspring af egne ideer, og opskrifter fra venner og bekendte. Der udover er der en del opskrifter fundet på Internettet.