Her vil jeg berette lidt om vores kuglegrill. Jeg har altid været til en ordentlig kassegrill, og har da også haft mange, både store og små. Men så en dag da vi stod og skulle på camping, og vores campinggrill var noget medtaget, ja så måtte vi jo ha´ os en ny. 

 

Valget faldt på en lille kugle grill fra Harald nyborg, til en 100 krone seddel. Den var både praktisk, og så kunne vi jo prøve disse hersens moderne kuglegrill… Hvor var den fin, og ih hvor jeg glædede mig til at pakke den ud på campingpladsen. Efter at vi var kommet på plads, kunne jeg endelig få tid til at pakke grillen ud, og samle den. (Ja se, det er jo noget for en mand!) Hvor var den fin som den stod der og skinnede i solen. Hold op hvor må de ha´ grinet af mig rundt omkring i de andre vogne. 
Nå, men om aftenen skulle der laves mad. Jeg husker dårligt hvad det var, men skidt var det i hvert fald, det smagte som om kødet var kogt.  Der manglede den tørre og brankede overflade vi kendte.  Næste dag prøvede vi med pølser, det kunne da ikke gå galt, men det kunne det!
Nu begyndte panikken at brede sig, "hvad gør vi nu" ja, der var jo kun én vej, og det var at prøve en livline. Jeg gik over til nogle af de omkringliggende campister. De var 2 familier om en 47 Weber, og de var i færd med at lave 2 kyllinger, og hold kæft hvor så det godt ud. De mente nu nok, det var fordi det ikke var en Weber, og så var den jo nok også for lille… Men i hvert fald mente de, jeg skulle læse Glæsels grillbøger, ja jeg kunne jo låne dem med over i vognen. Dem faldt jeg i søvn til den aften. Næste dag var jeg meget klogere, og nu skulle den ha' på alle tangenter!!!  

 

Der blev inviteret gæster til spareribs fra Jensen. Det var meget bedre, - absolut spiseligt, og på eftervarmen bagte jeg lynboller på 2 klinker, jeg havde fået som vareprøver i Bauhaus. Om aftenen inviterede vi så genboerne (dem med 47 weberen) over på boller, de var lidt hårde, men spiselige… De hånede mig stadig, og jeg kunne godt se, at kuglen var for lille. Næste dag blev der så indkøbt en 47'er Weber. Se nu var vi med. Det var de rene kulinariske retter der blev fremtryllet, for nu var der jo masser af plads. Jeg husker tydeligt den første ret: Kalve cuvette med råstegte kartoffelbåde og bearnaisesovs. Oh, hvilken himmerigs mundfuld!!! Resten af ferien grillede vi hver aften, og bagte franskbrød og kager på eftervarmen.
Disse herlige mennesker, som viste sig at komme fra Fyn, kan vi i dag takke for, at vi har lært at sætte pris på kuglegrillens fortræffeligheder.
Året efter blev vi i øvrigt inviteret til at følges med fynboerne til Hornbæk camping. Det blev til 14 dage i pis regnvejr, men med en masse ”kuglemad”. Det var ikke almindelig hverdagsmad der blev fremtryllet, men en masse spændende mad.  Nu havde vi jo mulighederne, og tiden til det. Det var tydeligt, at fynboerne havde grillet i kugle i mange år, og jeg sugede til mig, alt det jeg kunne. Kuglegrillen har gjort, at vi i dag griller mange flere gange end før. Der er mange flere muligheder for at variere maden, end hvis man bare tørsteger og branker et stykke kød. Bevares, der er nu ikke noget som et stykke oksemørbrad, grillet på en brandvarm åben grill, men det er nu ikke den slags mad vi spiser hver dag. Vi griller ikke året rundt. Vi kan også godt lide den gode danske vintermad, og så er suppe ikke let at lave på grill… Men det meste af sommeren, Mortens aften og Nytårsaften griller vi.

I år fik vi så endelig den store 57'er Weber!!! Oh hvilken ”bal-sal” at lave mad i… Nu kan alt da lade sig gøre! Jeg nænner ikke at skille mig af med 47'eren. Den er god at have i baghånden, og praktisk hvis man kun skal camperer i få dage.
I sommerferien var det så vores tur til at være ovenpå. På Dokkedal Camping mødte vi nogle herlige fastlæggere, de havde en gammel kuglegrill (af ukendt fabrikat) som de lavede mad på. Den var ikke stor, og det var svært at lave ordentlig mad på den. men efter i flere dage at have lurekigget, når vi lavede mad i vores store Weber, blev der investeret i en rigtig 57'er og derefter lavede vi en masse god mad sammen.

 
Efter flere års brug af kuglegrill, kan jeg i hvert fald se, at det for os ikke har været uden betydning, at have nogen at lære af, og derudover har Glæsels grillbøger, også været til en stor hjælp.